Неделен гост: изложбата „Носии и накити от Сливенския край”

baraban.bg

Неделен гост: изложбата „Носии и накити от Сливенския край”

   Изложбата „Носии и накити от Сливенския край” е подредена в галерия „Седем”. Тя представя автентични народни носии от региона, автентични и възстановени накити, пана с бродирани шевици, собственост на частни лица. В изложбата са и картините на Дора Куршумова, свързани с носиите от региона. Събитието е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

   Сред подредените експонати са празнични невестински носии от с. Радецки, Новозагорско, с.Бяла, Сливенско, с.Пъдарево, с.Жеравна и др. Посетителят може да види още: автентични мънистени трепки от Новозагорско, възстановка на накита „Синчано перо”, възстановки на мънистени гердани от Твърдишко и Сливенско, автентични наушници „кабъри”, възстановка на автентичен мънистен накит „гушник”, автентичен мънистен „кичур” от невестинска шапка и др.

Изложбата ще остане в галерия „Седем” до 5 април.

 

Димка Илиева, етнограф, споделя пред екипа на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“:

Хубавото е, че тази изложба ни връща към автентичните сливенски носии и накити 

   –  Г-жо Илиева, с какво е забележителна тази изложба?  

   – Това, което е хубавото в тази изложба, е, че ни връща към онези наши автентични сливенски носии. Естествено е, че не всичко е така, както са го оставили преди много години нашите предци. Но тук има и много хубави, уникални образци. Има и по-късни образци. Но, например, новозагорската носия цялата е много хубава, мога да кажа, че е автентична. Шапката и престилката от беленската носия също са много хубави. Престилките, които са бродирани на ръка или са фъкани, са малко по-късни от другите, които са тъкани. Но те пък грабват окото с огромното разнообразие на цветове. Виждаме и няколко вадени престилки от източния край, които също са много хубави. Организаторите на изложбата са се постарали да намерят и котленска носия с прословутата хаджийска престилка. Спомням си, че преди време имаше творческа работилница, свързана с изработването на хаджийски престилки. Тогава стигнаха до корена, до това как точно се изработва тази престилка, въпреки че повечето са донасяни от Света гора, Цариград, Ерусалим и други места. Това, че се дълбае по-надолу, за да се открие първоизточникът, да се стигне до ядрото, е хубавото. Хубаво е и, че тази изложба е илюстрирана с картини на Дора Куршумова, които показват не само носии, но и специфични невестински забраждания.

   – Изложбата представя и накити от Сливенския край.

   – Поздравления за г-жа Мариана Жекова, която първо е отделила време, за да проучи този тип накити, а след това да направи възстановка по намерените от нея образци. Но виждаме и по-ранни накити, има т.нар. китки, които се окачват по главата и по забрадката, има наниз от сребърни пендари. Направи ми впечатление, че е направила много майсторски шапката към беленската носия – най-връхната част, която е обвита с черно избродирано кадифяно парче, а останалото е изработено от мъниста и тетерички. Доста неща е възстановила, като някъде е пришила и дребни парички към накитите от мъниста.

   – Трябва ли да има подобни изложби и в бъдеще?

   – Пак повтарям - хубавото е, че с такива изложби се връщаме към темата за родното, за сливенските носии и накити.

baraban.bg ©

Top Desktop version