Сливенският исторически музей представи резултатите от археологическия сезон

baraban.bg

Сливенският исторически музей представи резултатите от археологическия сезон

   Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен представи резултатите от работата на археолозите д-р Николай Сираков, д-р Веселин Игнатов, Теодора Недялкова и Иван Стоянов през отминаващата 2019 година. В рамките на двайсет дни са провеждани археологически разкопки в крепостта Туида, екип е работил по археологическата карта на област Сливен, друг екип е участвал в спасителните археологически проучвания по трасето на газопровода Стара Загора-Комотини, в землището на с. Зорница, Хасковско. И от трите обекта са събрани множество находки със значима научна стойност, които обогатяват представата за далечното минало на региона.

   От проучените девет средновековни ями и жилище от IX – X век и водопровод, в музея са влезли 103 находки, обяви ръководителят на екипа и директор на музея д-р Николай Сираков. По интересните от тях са бронзовото кръстче с релефно изображение на Христос, датирано в XII век, малката плочка-печат от пръстен с изображение на паун, както и тегула (тухла) с врязани в нея букви, отнасящи я определено към строителните традиции на средновековната българска държава.

   При поредното археологическо обхождане на част от Сливенска област (землищата на селата Каменово, Научене, Струпец и Старо село) под ръководството на Теодора Недялкова, направено вече с повече и по-добри технически средства отколкото при предходни обходи, са регистрирани 18 нови археологически обекта, като е актуализирана и информацията за 32 известни. При обхода са намерени редица находки, като фрагмент от каменна бойна брадва, определяна и като скиптър, фрагмент от оброчна плочка и др. Този проект е осъществен с финансиране от Министерството на културата.

   При спасителните проучвания в Хасковско, ръководени от д-р Веселин Игнатов, сред множеството находки се отличава бронзовото умбо (централната част на дървен щит), което няма аналог. На него е изобразен дъбов венец и е обрамчено с касети, в които е положен бял опал – един от ценените от римляните камъни. То е намерено в лошо състояние, но бе показано пред журналистите в реставриран вид, заедно с изработения негов макет, след което ще заеме мястото си в Хасковския музей.

   Всички находки са реставрирани от художниците-реставратори на сливенския музей Петър Петров и Бойко Банчев.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version