Излезе от печат преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен“

baraban.bg

Излезе от печат преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен“

   Преиздаденият том I на „Опит за история на град Сливен" от д-р Симеон Табаков излезе от печат. Това издание се осъществява по идея на сдружение „Войводите на Сливен“, с родолюбивото иждивение на Дарителския кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2018” към Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”, благодарение на помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи”. 

   Проектът бе реализиран от екип в състав: проф. д-р ист. н. Петър Ангелов, проф. д-р ист. н. Иван Русев, д-р Георги Ковачев, Васил Дечев и Петър Петров, които работиха по бележките, библиографията, речника и показалците, както и по подготовката на текста за печат. 

   И този път бе дадена възможност на сливенци предварително да си закупят ваучери за изданието. От сдружение „Войводите на Сливен“ съобщиха, че изданието може да се получи в галерия „Седем“, срещу предоставяне на отрязъка от ваучера или да бъде доставено до адрес, след осъществяване на обратна връзка с организаторите. 

   Ето какво споделя Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен“:

   Още при преиздаването на том III бе формиран чудесен екип. Той още оттогава бе с нагласата и желанието всеки да даде своя принос за преиздаването и на трите тома на "Историята". Затова и при започване на работата нещата бяха много по-лесни. Новото издание има за цел да надгради и обогати първите две. Отново под ръководството на проф. д. ист. н. Иван Русев започна усилена работа. Бе пренабран целият текст, максимално близо до оригинала от 1911 г. Свързахме се с работилия по второто издание проф. д. ист. н. Петър Ангелов, който с готовност откликна и обогати и редактира направените от него бележки от изданието от 1986 г. С невероятната си скромност и Васил Дечев предостави своите бележки за публикуване  от изданието през 1986 г. Бяха направени и множество нови бележки от д-р Георги Ковачев, който доказа, че разстоянията нямат значение. Макар и работещ в САЩ, направи всичко зависещо от него за обогатяването на изданието. Огромната работа по сглобяването на всичко по показалците, позиционирането на бележките, невероятния речник, бе на историка Петър Петров. Той бе и човекът, осъвременил цялата библиография, което ще е невероятно полезно за всеки, работещ върху историята на Сливен, поколения напред. Корекциите бяха направени пак от чудесния литератор Петя Георгиева. Отново корицата и дигиталната обработка бяха от Валентин Велев. Голяма е и благодарността ни към Издателска къща "Барака", за да може в тези странни дни изданието да излезе от печат. На всички тях - дълбока благодарност! 

   Работата по том II започна още от миналата година. Отново същият екип работи по него, стъпвайки на бележките на Васил Дечев при второто му издание от 2002 г. Но с оглед спецификата на периода, се опитваме да включим и други специалисти. За съжаление, в Сливен няма такива и това забавя нещата. Предстоеше конференция, свързана с годишнината на Хаджи Димитър, материалите от която биха обогатили изданието, но при създалата се ситуация е трудно да се каже кога ще се проведе. Множество са затрудненията, но през 2021 г. ще бъде факт и новото издание на том II и, спазвайки традицията, вече спомоществователите могат да се включат в него!

 

baraban.bg ©

Top Desktop version