XXII Национален фестивал на детската книга се отлага за септември

baraban.bg

XXII Национален фестивал на детската книга се отлага за септември

  Подготовката на традиционния фестивал, който тази година следваше да се проведе от 11 до 13 май в Сливен, е в доста напреднал етап, съобщават от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“. Той се провежда в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областната администрация, най-големите детски издателства и др. и е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Вече е приключило приемането на творбите за участие във фестивала, който тази година е на тема: „Неразказани истории на един ловец на приключения“. В момента се журират творбите на участниците и предстои издаването на сборник с наградените творби, а наградите ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. След отпадане на извънредното положение ще бъдат журирани и творбите на участниците в IX Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, защото те трябва да се журират на място. Интересно е да се отбележи, че въпреки продължителното отсъствие на децата от училище, поради удължената грипна ваканция и затварянето на училищата заради извънредното положение, в конкурсите са се включили над 700 участници, като радващ е големият брой участници от българските училища в чужбина. 

   Приключило е и приемането на творбите за участие в първия Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Валери Петров” /по  приказките „Бяла приказка“, „Меко казано“, „Копче за сън“, „Пук“/,  посветен на 100 г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми,  драматург, автор на книги за деца и преводач Валери Петров, който е ипървият носител на Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване /2004/, връчвана в рамките на фестивала.

   В рамките на XXII издание на Фестивала се предвижда провеждането на научен форум на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература“. Вече са изпратени доклади от утвърдени творци, литературни критици, научни работници, библиотечни специалисти, издатели и др. от страната и чужбина, като те ще бъдат представени в сборник на български и английски език, който ще бъде  разпространен в страните от ЕС след провеждане на форума. Работи се по издаването на сборника.

   В предварително указания срок са изпратени и 38 номинации за Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в категориите: „за цялостен принос“, „автор“, „илюстратор“, „издателство“.

baraban.bg ©

Top Desktop version