125 години от рождението на Стефан Македонски

baraban.bg

125 години от рождението на Стефан Македонски

 Живот на сцената

 

Makedonski   Големият български драматичен артист, оперен певец, театрал и организатор на оперното дело в България Стефан Спиров Македонски е роден на 25 март (6 април) 1885 г. в Сливен. В дома на родителите му - Кортеза Гаджалова и Спиридон Македонски, музиката е на почит, ушите на малкия Стефан са широко отворени за песенното богатство на майка му и това определя бъдещата му съдба в служба на Евтерпа .

   След завършване на образованието си в София, Македонски е приет в Московската консерватория. Постъпва в певческия клас на италианския вокален педагог проф. Е. Корси, но паралелно посещава и класовете по сценично майсторство в отдела за драматично изкуство.

   По време на следването си Македонски участва в много концерти, добива опит и като статист в театър „Ермитаж“. Дебютира в операта с второстепенни роли на сцената на театър „Зимин“ в Москва.

   През 1910 г. се завръща в България и изнася благотворителен концерт съвместно с Панайот Димитров, който е и първият му концерт на родна земя. На 5 януари 1911 година прави дебюта си на сцената на „Оперна дружба“ в едни от първите български оперни постановки: „Камен и Цена“ в ролята на Камен и „Борислав“, в ролята на кир Тодор. Следва концертна дейност в цялата страна. Успехът е блестящ, отзивите в печата са изпълнени със суперлативи за красивия глас, отличната дикция, елегантната фигура и игра. Следват изпълнения в големите градове на страната. Македонски става "виновник" за съзряване на музикалната оперна култура и ограмотяване на българската публика.

   В 1911 г. Македонски е командирован в Париж да учи и работи при световноизвестния вокален педагог Ришьо. През 1916 г. правителството отново му отпуска стипендия, за специализация в Германия. След прослушване, Македонски е поканен да пее в Берлинската опера главните роли в "Кармен", "Аида" и "Палячи". Гостува в Хановер, Кобург и Касел. Младият български артист е удостоен с престижното звание "Камерзингер".

   През 1948 г. Македонски създава Държавния музикален театър в София и става негов директор и художествен ръководител. След смъртта си е обявен за патрон на театъра. Той умира на 31 май 1952 г., като може да се каже, че живот му всъщност е умножен с десетките други животи на персонажите, изиграни от него.

baraban.bg ©

Top Desktop version