Украсена бронзова брадва и калъпи за бронзови изделия откриха новозагорски археолози

baraban.bg

Украсена бронзова брадва и калъпи за бронзови изделия откриха новозагорски археолози

bradva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Серия интересни находки извади от земята екипът на археоложката Татяна Кънчева при разкопки около строежа на ЛОТ 2 на автомагистрала Тракия в местността Юрта, до село Загорци. Голямото откритие е намерената бронзова култова брадва. „Датираме я в ранната желязна епоха. Украсата й върху бронзовата ос се състои от пет животински глави на диви и домашни животни: бик, елен, козел, овен. Изпълнението е силно стилизирано, в характерния за траките „зверинен” стил. Към оста е била прикрепена желязна дръжка, корозирала. Тракийските култови брадви са изключително редки и ценни находки. Използвани са като жезли в извършване на религиозни ритуали”, обясни за „БАРАБАН” Татяна Кънчева.

   Екипът от новозагорския музей е разкрил изцяло или частично руини от четири глинени жилища с пещи, от които са останали подовете и част от свода. Много съдове са намерени на място. В едно от жилищата е проучена солидно изградена пещ, която е с подложка от керамични фрагменти и площадка отпред. Намерени са 7 каменни калъпа за изливане на бронзови сечива – брадви, игли и др. За добро постижение се смята намирането на един калъп, а тук са цели седем, радват се археолозите. Сред находките са също голямо количество ръчни мелнички - хромели, каменни брадви, тесли. Намерени са две тракийски железни фибули (накити, наподобяващи безопасни игли), които се отнасят към типа тесалийски фибули. За развито предачество говорят намерените глинени прешлени за вретено, някои от които са украсени. Изключително интересна е богатата колекция от глинена антропоморфна култова пластика.

   Според археолозите, строителството на магистралата дава допълнителни възможности за нови открития, тъй като е задължително предшествано от археологически проучвания, финансирани извън обичайния бюджет на научните институти.

kalup

 

baraban.bg ©

Top Desktop version