Неделен гост: културата на 28 км от Сливен

baraban.bg

Неделен гост: културата на 28 км от Сливен

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както в началото на миналия век сливенски вестник съобщил, че на 28 км югоизточно от Сливен са открити минерални води, визирайки извора, който бликнал в центъра на Ямбол, така и аз да съобщя, че на 28 км от нас често има концерти за орган, посещавани и от доста сливенци. Става въпрос за органа, инсталиран в залата на културно-информационния център „Безистен“, на който (за разлика от сливенския, дето дигахме доста шум около инсталирането му), гласът се чува. Чест гост е органистката Мария Славова. Просто следете програмата на центъра.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Впрочем в светлата зала на тази прастара сграда и сега може да разгледате творбите на акварелисти от пет континента, участващи в III Международно триенале „Духът на акварела“. Другата част от акварелите в тази пътуваща изложба е в Арт галерия „Кирил Кръстев“ и ще останат в Ямбол до 10 февруари.

   Колкото до интерактивния музей в приземието на Безистена – рекламирала съм го и друг път. Подобен в България аз поне не съм виждала. Часове и дни наред може да разглеждате визуализирани в в 3D формат исторически личности, които разказват за живота си, историята на региона, на отделни сгради, събития, туристически маршрути и всякакви интересни историйки около ямболския цепелин, първия в България трамвай (конски), интересни икони от Странджанската школа в иконописта и пр., и пр. Горещо препоръчвам! 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version