Християни молят сливенския владика да влее християнско милосърдие на поп

baraban.bg

Християни молят сливенския владика да влее християнско милосърдие на поп

mitropolit_Ioanikii

Преди дни БАРАБАН публикува материал, в който се чудеше защо социална кухня може да пречи на православен храм? Отец Василий Симеонов от бургаската църква „Св. Троица” е прекъснал електрозахранването на трапезарията за бедни в двора на храма, оказа се, подкрепен и от църковното настоятелство, с цел предотвратяване събирането на бедняци наоколо. Председателят на християнския център „Св. Димитър”, свещеноиконом Веселин Димитров, отново е написал писмо до сливенския митрополит Иоаникий, до кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров, с молба електроинсталацията да бъде временно възстановена, докато кухнята за бедни се преустрои в ново, предоставено от общината помещение.

  

митрополит Иоаникий

 

   „Ние обгрижваме ежедневно около 20-25 човека, а когато дойдат или ни се обадят и повече, на никого не сме отказали помощта си. Раздаваме не по малко от 10-15 хляба, продукти, зеленчуци, покъщнина, дрехи и др. През този месец готвим само на газ и голяма част от продуктите и сготвената храна се похабяват, защото нямаме хладилници и не можем да  ги съхраним за по-дълго време, тъй като нямаме ток. Намираме се в безпрецедентна за последните години икономическа криза и все повече хора остават без работа и се нуждаят от нашата помощ и разхищението дори на къшей хляб е грях, а какво да кажем за по-големи количества вече сготвена храна.      

Всичко това е плод на една перфектна организация, която сме създали и ще е огромна грешка ако я прекъснем, защото доброто трудно се създава и много бързо може да се унищожи.

         С настоящето писмо идваме при Вас с преголяма молба. Да помолите отново отец Василий да възстанови електрозахранването към кухнята, а ако той не е в състояние, ние ще го направим, ако Вие благословите. Както е издържало повече от 10 години, така ще изтърпи и още няколко месеца, докато се преместим в ново помещение. С това ще спестим неудобствата на институциите да се чудят как да ни помогнат, а също така и излишни средства за полагане на нов кабел”, се казва в писмото на Веселин Димитров.

   Официалното становище на Сливенската митрополия, което тя вече е оповестявала е, че църковното настоятелство е това, което трябва да разреши проблема. А сигурно ли е, че в църковното настоятелство влизат точно най-добрите християни? И дали все пак не трябва да им се напомни повелята на Христос “защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте…А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили /Мат 25:35-40/.

baraban.bg ©

Top Desktop version