Колко ръководства има сега Националната занаятчийска камара?

baraban.bg

Колко ръководства има сега Националната занаятчийска камара?

zan_kamara   С декларация, настоятелството на Националната занаятчийска камара (НЗК) сигнализира за конфликт на интереси в своите редици. И за мирис на корупция. (Тука само да вметнем, че след вонята от Висшия съдебен съвет, всяка друга лека миризма си е като парфюм.) Припомня се, че в началото на годината ръководството на българското занаятчийство е сменило председателя си Рангел Чолаков за финансови нарушения и сега прокуратурата го проверявала за 120 000 лв. Междувременно се искала и оставката на известния фризьор – стилист Кръстьо Капанов като заместник-председател на настоятелството и член на Комисията за развитие на занаятчийското обучение по Закона за занаятите, поради разкрит конфликт на интереси: През последните 6 години Капанов е развил собствена верига от частни центрове за професионално обучение -  дейност, конкурентна на занаятчийското обучение по Закона за занаятите. Единичната такса за курс на обучение до 3 месеца в ЦПО "Капанов" е между 1000 и 1500 лв. Този неоповестен частен интерес компрометира безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията на Кръстьо Капанов като заместник председател на камарата  и член на въпросната комисия, а освен това е предпоставка за фаворизиране на курсистите, получили свидетелства от центровете "Капанов", се казва в декларацията. Освен това, през последните 5 години Кръстьо Капанов е членувал и членува в Българската стопанска камара и в Българската търговско-промишлена палата - членство, което нарушава съсловната етика и почтеност към трите организации и уврежда интересите на членовете на НЗК, тъй като тези организации имат различни, а в някой случаи несъвместими цели, смятат колегите на стилиста. БТПП провежда открита политика срещу самоуправлението на занаятчийството и срещу Закона за занаятите от приемането му през 2001 г. до днес, е тяхното мнение.

   В отговор на тези обвинения, на 17.10.2009 г., неправомерно според авторите на декларацията, е проведено Общо събрание на НЗК, на което са присъствали 1/3 от делегатите, както и са допуснати като делегати лица с нелегитимно членство. На това събрание Кръстьо Капанов е избран за председател на настоятелството. „Настоящата декларация има за цел да предотврати възможността да станете обект на дезинформация или неволен разпространител на невярна информация. Така проведеното събрание е реакция срещу тези членове на Настоятелството и членове

на НЗК, които с цел недопускане на корупция в НЗК поискаха оставката на Кръстьо Капанов в качеството му на зам. председател на настоятелството на НЗК и член на Комисия за развитие на занаятчийското обучение. Декларацията е подписана от Тодор Стоянов, председател на Настоятелството на НЗК и Енчо Липовански, Камен Кръстев, Пламен Станев и Румен Маринов, като заместник-председатели. От тази декларация обаче на нас не ни става ясно колко ръководство има сега Националната занаятчийска камара и кое е легитимното. Явно и с този казус ще бъде натоварен многострадалния и неподкупен български съд.

 

БАРАБАН

baraban.bg ©

Top Desktop version