29 октомври – Ден на бесарабските българи

baraban.bg

29 октомври – Ден на бесарабските българи

   Скъпи сънародници,

   Днес, на 29 октомври, ние, българите в Бесарабия, отбелязваме Деня на бесарабските българи. Денят на онези, които преди 200 години са напуснали България, спасявайки се от турското робство. Денят на онези, които превръщат Бесарабия от диви степи в живописен кът, създавайки инфраструктура, построявайки училища и църкви. Денят на онези, които са получили образованието си тук, в Болградската гимназия, и са се върнали в България да помогнат за Освобождението й. Денят на онези, които през годините не са забравили вярата, родния език, култура и обичаи и благодарение на които, ние, младите българи от Бесарабия, гордо заявяваме, че сме БЪЛГАРИ.

   Въпреки кризата и трудностите, с които се сблъскваме в ежедневието, ние сме сигурни и вярваме, че онази сила, крепила нашите предци през тези 200 години, е предадена на всеки един от нас. Пожелаваме на всяко семейство здраве и сили, късмет и успех във всички дела, с които нашите потомци също така да са горди, че са българи!

 

С уважение и признателност

Украйна, град Одеса,

Български младежки клуб „Актив” 

ludo-mlado02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самодеен танцов колектив "Лудо-младо"

при БМК "Актив"

 

 

   Историческа справка

   На 29 октомври 1838 г. се освещава храм-паметникът "Свето Преображение Господне" в Болград, Южна Русия, понастоящем в Украйна. Тази българска светиня е построена с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е един от най-големите в миналото и сега в православната християнска общност.

   През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на този храм. Именно тогава се ражда инициативата 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на нова България след Освобождението през 1878 г.

   На 28 ноември 1938 г. в София излиза вестник "Българска Бесарабия", брой единствен. В него Димитър Тодоров, главен секретар на патриотично движение "Отец Паисий", пише "ЗА ОНИЯ, КОИТО ЗАПАЗИХА ДУХА СИ" - за заслугите на бесарабските българи. Своето писмо-обръщение към читателите, Д. Тодоров завършва така: "Далеч от нас са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Те са, и навеки остават неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава.

   Нека никога не преставаме да мислим и се грижим за нашите братя - българите в Бесарабия, а един ден в годината - 29 октомври, по стар стил 16 октомври, годишнина от освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник "Свето Преображение Господне" - да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух".

   Освен знаменателното освещаване на величествения храм "Свето Преображение Господне", друг знаков момент в развитието на Болград е откриването на първото общообразователно училище. Това е прословутата Болградска гимназия "Св. св. Кирил и Методий", учредена с грамота (хрисовул) на молдовския княз с български произход Никола Богориди на 28 юни 1858 г. Гимназията изиграва голяма роля в българското Възраждане, възпитаниците й участват в Опълчението в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., а първите й политически, военни и културно-просветни дейци участват в строителството на следосвобожденска България.

 

Повече информация за бесарабските българи можете да намерите на сайта www.bg-ua.org

baraban.bg ©

Top Desktop version