ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

baraban.bg

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

nacionalno_zname   Всеки народ има нужда от свои национални празници, които да го обединяват и крепят. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент интелигенцията, а и масовият човек, съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

   Във всички региони на България днес се организират мероприятия по случай празника. Почитат народните будители в чужбина, там където има българи. Това означава,  че има доста последователи на народните будители, които подкрепят и развиват българското. Историята показва, че имало време, когато празника е бил забранен по политически причини. Дано не дадем възможност той да бъде изместен и забравен от западния празник  Хелоуин. Произходът му не е български, но в последните години датата 1 ноември е очаквана с нетърпение от децата и представителите на по-младото поколение.

   Затова нека будителя живее във всеки от нас, нека ни буди не само веднъж годишно. Нека всеки ден „будителя” бие камбана, насочвайки нашите пътища към светли дела, добрини и развитие. Нека никой от нашето общество да не остане заспал, омаян и задрямал.

 

Честит празник!

 

 С уважение:

Максим Димитров,

ИНФОРМАЦИОНЕН ПОРТАЛ «БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА»

baraban.bg ©

Top Desktop version