Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Доброслав Иванов – заради съпричастността

към забравените от нас българи в Македония

 

Anri_Pozzi   „...тази книга съдържа само автентичния разказ на един прогледнал голям френски журналист, изявил се многократно със симпатиите си към сърбите. Бих посъветвал вилнеещите в българските медии сърбомани, страдащи за разпада на „братска” Югославия и плачещи на този чужд гроб да разгърнат и прочетат този ужасяващ почти документален разказ, представляващ един зловещ пътепис.” Това са две изречения от предговора на книгата, която ВМРО раздаде по повод 90-годишнината от подписването на Ньойския договор. С думите „Аз видях следното:”, авторът описва ужасяващите прийоми на сръбската власт, с която тя след 1919 г. превръща българите в Македония в сърби.

   По повод годишнината от пагубния за България и най-вече за останалите извън пределите й българи договор, в повечето големи градове преминаха шествия на членове и симпатизанти на ВМРО. Отразиха ги неколцина журналисти, останалите минувачи ги гледаха като странни хора, дето си нямат свои проблеми. Струпване имаше само при раздаването на безплатните екземпляри от книгата на френския журналист Анри Поззи „Войната се връща” и на календари. ВМРО раздаде около 30 000 екземпляра от книгата. Дано поне половината от тях бъдат прочетени, пък дори и между две наздравици, послучай падането на ракиения акциз. Защото тази книга може да ни накара да хвърляме по един поглед и на това, което се случва на съседа. И защото когато се правим, че нещо не ни засяга, то винаги ни се връща.

Dodo   Доброслав Иванов е заместник председател на организацията на ВМРО в Сливен – човек само наполовина от Македония, но изцяло ангажиран с идеята „Сите българи заедно”.

 

Г-н Иванов, защо раздавате тази книга?

   - ВМРО определя 27 ноември 1919 г. като най-черната дата в българската история след 1396 година. Ньойският договор откъсва от етническата карта на България Вардарска Македония (днешна Република Македония) и Егейска Македония (в Гърция), Западните покрайнини (Царибродско, Босилеградско, Кулска околия). Заради Ньойския договор са и последващите събития, даже и последващата национална катастрофа, когато България е окупирана от съветските войски. Вследствие на него е жестоката асимилация на българското население. Младежите в Гърция  например вече не говорят български, дори ги е страх да си спомнят, че са българи. Този договор е основата, върху която се гради оттам нататък и националния идеал за единство на българите. Всички се радваме, че Берлинската стена падна, но Българската стена не е паднала, защото на Балканите има още една българска държава – Република Македония. Ние раздаваме книгата „Войната се завръща”, защото смятаме, че историческата наука е така добре забъркана и до ден днешен, че не се изучават фактите. В тази книга са натурално описани от един независим човек зверства, извършвани над българското население в Македония, в първите години след 1919 г., когато по-голямата част от Вардарска Македония попада в пределите на т.н. Сърбо-хърватско-словенско кралство. Българското население не знае тези факти и от едно криво разбрано добросъседство, заради което много български правителства досега не желаят да се конфронтират нито със сръбското, нито с гръцкото правителство. Ние правим това, за да има историческа и народна памет и хората да знаят, че България още не се е обединила. Има една вратичка, която според нашите юристи, може да ни позволи да искаме на първо време автономия за Западните покрайнини, в рамките на Сърбия, подобно на Войводина, където живеят унгарци.

 

Смятате ли, че хората действително ще прочетат книгата? И какво като я прочетат?

   - Целта ни е хората да знаят истината. Ако я прочетат, едва ли ще спрат да слушат сръбска музика, но може би, повечето от тях, ще си дадат сметка, че България е платила много висока цена за едно много ниско ниво, на което се намира в момента. За да се издигне тя, не търсим преки връщания на територии. Търсим една България на духа, която да е просперираща, за да може да е горда и със самочувствие. Иначе няма да бъдем привлекателни за българите в чужбина. Книгата показва как е станала асимилацията на българите в Сърбия. За да не страдат и днес хората с българско самосъзнание,  нещата трябва да тръгнат от нашата страна. Когато сега мнозина тук казват: За какво ни е ВМРО, ние не сме в Македония, забравят, че българският книжовен живот, българското Възраждане, голямата част от българската интелигенция, произхождат от обезличени днес български земи.

 

А за какво ни е наистина Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО)? 

   - Съвременната организация е взела само абревиатурата. ВМРО вече не е това, което е било. От десетина години се опитваме да наложим името ВЯРА, МОРАЛ, РОДОЛЮБИЕ, ОТГОВОРНОСТ. Към момента ВМРО е революционна само по отношение на духа, не и на средствата.

Йорданка Раданчева

 

    90 години след подписването на Ньойския мирен договор, освен ВМРО и партия „Атака” поиска Европейската общност да го признае за нищожен, чрез което земите, останали извън пределите на България - Западните покрайнини, Струмица -  автоматично да й бъдат върнати.

 

Искаме връщане на Западните български покрайнини - http://www.vmro.org/

 

ВМРО–„Българско национално движение”- гр. Русе, настоява за завеждане от българското правителство на дело в Арбитражният съд в Хага, с цел връщането на Западните покрайнини в пределите на Република България – http://pr-lamezon.com/2009/11/vmro-ruse-zapadni-pokrainini/

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АТАКА по случай 90-та годишнина от подписването на Ньойския диктат -  http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=21859.msg471291

 

А ето и вижданията на МПО (Македонската патриотична организация) и асоциация РАДКО за настоящето и бъдещето на Македония -

http://www.radkomk.com/RadkoMPO.pdf

 

baraban.bg ©

Top Desktop version