Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Гюр чешма

   На това място - ъгъла на улиците „Великокняжевска" и „Генерал Столетов" - преди много години е била Гюр чешма. Наричали я така, защото водата, спускаща се от Балкана „гюртяла" /бумтяла/ през няколко чучура с голяма сила. Край каменните корита се спирали керваните, идващи или тръгващи от държавната фабрика, строена от Добри Желязков. Овчари пояли стадата си. След Освобождението офицери и полицаи водели конете си на водопой. Хората си пълнели вода за вкъщи. Наоколо имало работилнички, дюкяни, ханове. Гюр чешма била емблематично за Сливен място. Целият квартал около нея носи името й.

   С отминаване времето на кварталните чешми, отминава и времето на Гюр чешма. Тя е разбита, водата й изчезва. Преди 30-40 години на мястото имаше бетонна чешмичка с вода от градския водопровод, която с времето първо пресъхна, а после също изчезна. Обществен комитет в годините на т.н. преход дълго обсъжда дали да възстанови отново чешмата, като запомнен от Възраждането градски топос. Мненията бяха противоположни, а отнасянето на въпроса към общинската администрация определи резултата.

   Сега Сливен отново има своята Гюр чешма – в друг вид, но напомняща за традиционната градска архитектура. Има я, защото някой наистина иска да я има – това е бизнесменът Огнян Балулов, който преди време направи чешма и на улицата пред дома си, за разхлада на съкварталци и минувачи. Той е един от появяващите се вече будни сливналии, които дават пример, че сами можем да подредим града си. Всички отзиви за чешмата са отлични, само от общината нищо не се е чуло – ни за добро, ни за лошо. И това като за Сливен е нормално…

Йорданка Раданчева


baraban.bg ©

Top Desktop version