Граждани срещу съветници – втори рунд

baraban.bg

Граждани срещу съветници – втори рунд

   Ако някой попита: ама съветниците не са ли граждани, поне в Сливен едва ли ще е трудно да го убедим, че не са. Но тук няма да привеждаме аргументи, защото никой в Сливен няма да зададе този въпрос (освен самите съветници).

   След многомесечните вече критики по повод неморално високите за беден и обрулен град заплати, след събраните от инициативен комитет 1 800 подписа, след палатков лагер, след внасянето на последната сесия на съвета на искания, от които основното е намаляване заплатите на общинските съветници, същия инициативен комитет днес организира и кръгла маса. С тема „Заплатите на сливенските общински съветници“. Поканата за участие в нея към съветниците и към общинската администрация е внесена по канален ред на 5 юни. Представител на администрацията бе заместник-кметът Румен Андонов, а ръководството на Общинския съвет, изразявайки нагласата на болшинството съветници, продължи да отстоява тактиката на керванджиите, които си гледат камилите и не обръщат внимание на кучетата. Така че кръглата маса стана нещо като работна среща, участниците в която бяха радетели на обща кауза. От срещата излязоха предложения, част от които ще бъдат осъществени в следващите дни. Ето какви:

-          Да бъде дадена още една възможност общинските съветници да защитят своето решение за заплати, на среща с представителите на гражданския протест.  Отново ще бъде отправена официална покана за вторник, 17 юни от 18 ч.

-          На новонасрочената кръгла маса да се разгледат предложения, част от които бяха направени и на днешната сбирка. Например заплатата на сливенските съветници да е с размера на социалната пенсия - 110 или 113 лв., ако се приеме предлаганото увеличение с 3 лв.(Йордан Чолаков, Гражданско обединение за Сливен); кметът на общината да излезе с предложение Общинският съвет да гласува намаляване на заплатата му, от което ще паднат и заплатите на общинските съветници (адв. Юрий Янков); да се ангажират сливенските депутати с искане за промяна на нормативната база, касаеща заплатите на съветниците (Николай Колев, член на гражданския инициативен комитет).

-          При положение, че общинските съветници отново откажат да участват в планираната дискусия, да се премине към блокиране работата на Общинския съвет на следващото му заседание, насрочено за 26 юни. 

   При липса на диалог, гражданското неподчинение е единственото ни оръжие, бяха единодушни участниците в срещата. Ако заплатите на съветниците останат в настоящия размер, за четиригодишен мандат им се събират средно по около 80 000 лв. на човек, потвърди заместник-кметът по финансите Андонов. Битуват подозрения, че с част от парите настоящи съветници си осигуряват съветнически места и за следващия мандат. Дали от тези пари стигат до партийните централи е въпрос, на който местните партийни ръководства няма да отговорят, но е редно поне да обявят дали подкрепят или не подкрепят високите заплати на избраните с техните листи съветници. 

baraban.bg ©

Top Desktop version