Ще чакаме ли да падне „тубболницата“, за да я купят на безценица

baraban.bg

Ще чакаме ли да падне „тубболницата“, за да я купят на безценица

 

 

 

   Само преди няколко години в тази сграда, която сливенци знаят като „тубболницата“, са вложени 260 000 лева. Тя е собственост на Министерството на здравеопазването.Медиите са документирали, че ремонтираното пулмологично отделение – част от болницата, е открито официално през 2009 г. Малка подробност е, че близо 80 000 от парите за ремонта (40 000 евро), са дадени от японски дарители. Доколкото си спомням, при откриването стана въпрос, че  9 000 лева от вложените пари са събрани от сливенските граждани по инициативата, която организира един от бившите областни управители. Голямата част, разбира се, са държавни, т.е. на министерството или пак наши.

    След по-малко от две години, ремонтираната болница е закрита. Обявена е в ликвидация.Ликвидатори е имало, но за малко. Договорите им с министерството изтекли и те си тръгнали, без да доведат работата докрай. Други са я довели... до вида, който виждате на снимките. Съвсем отделен въпрос е, че сградата е паметник на културата. 

   Някой сигурно ще каже, че министерството не знае какво се случва със собствеността му. Напротив, струва ми се, че поне някои хора там знаят и съвсем умишлено са търсили този резултат. Това, че 260 000 лева – с които са могли да излекуват деца, чиито родители събират пари на улицата или да нахранят стотици от гладуващите българи - са отишли нахалост, за здравните чиновници не е проблем. Проблемът е за нас, които им позволяваме да трошат нашите пари. Крайно време е да си поискаме собствеността – на красивата, макар и изкормена сграда и на още по ценния парк от 27,7 дка със запазени големи дървета.

 

     Общественият съвет за закрила на културното наследство взе решение и предлага на Община Сливен да поиска собствеността на сливенските граждани над този имот и да им го предостави за ползване. Една от идеите е там да се оформи арт-парк, с усилията на културните институти, творческите съюзи и организации в града. Сигурно ще има и други идеи и със сигурност, всяка от тях ще е за предпочитане от сегашното състояние – една язва в центъра на нашия град.

 

Йорданка Раданчева 

секретар на Обществения съвет 

за закрила на културното наследство при Община Сливен

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version