Защо плащаме да извозват боклука на „нашите“ фирми, на които не им се ходи до сметището в Хаджидимитрово?

baraban.bg

Защо плащаме да извозват боклука на „нашите“ фирми, на които не им се ходи до сметището в Хаджидимитрово?

   Сливен отново влезе в новините с трагичен инцидент – загина жена, затисната от гондолата на камион, стоварващ отпадъци на незаконно сметище.

   Първоначалното съобщение от полицията е, че камионът е „сметосъбиращ“ (това поне съобщиха всички медии), а за сметището не се споменава що ще до квартал „Надежда“.

   Спомням си как когато работех в сливенската телевизия Канал 6 (преди доста години), с колегата ми оператор рано една сутрин, по тъмно още, дебнахме незаконните камиони, стоварващи боклуци до ромския квартал. На това доста голямо и незаконно сметище, животът явно си течеше денонощно, защото на няколко места тлееха огньове, приведени сенки седяха край тях, повечето явно обгаряха изолацията на жици. (Всъщност отидохме там по сигнал на граждани от съседния квартал „Даме Груев“ за нетърпимата миризма от горенето на синтетични материали.)

   Да, сметището е незаконно и да, както каза и изпълняващият длъжността кмет на Сливен, сметосъбиращата фирма периодично го почиства (то иначе щеше да надвишава регионалното депо в Хаджидимитрово). Но защо го почиства, а не го премахва? (Отделно, че и жителите на квартал „Надежда“ протестират за мръсотията, в която играят децата им.) Отговорите винаги са еднотипни – не можем да контролираме. Но и при този инцидент, както преди това при злощастния случай с детето в Сотиря, видях в репортажите десетки гърбове на полицаи, кой знае защо струпани на мястото. Е – не е ли достатъчно по един полицай да охранява денонощно, докато откажем някои „бизнесмени“-хитреци от зловредния им навик?

   Нейсе, то не случайно хората си мислят, че на „нашите“ бизнесмени се помага повече, отколкото на останалите. Както и тези дни се позабави малко обявяването на карантината за свинската чума, за да може някой да си изнесе насечените дърва от района. Останалите да си знаят – ако имат любимо гъбарско място в инфектираната зона, няма да могат да стигнат до нея.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version