Сливен ще отбележи 102 години от смъртта на Панайот Хитов

baraban.bg

Сливен ще отбележи 102 години от смъртта на Панайот Хитов

   На 22 февруари се навършват 102 години от смъртта на Панайот Хитов. По този повод Община Сливен, съвместно с Регионалния клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и Гражданското сдружение „Активен гражданин“, организира заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на войводата в квартал „Ново село“ от 12.00 часа.  

   Панайот Иванов Хитов е хайдутин, национален революционер и четнически войвода. Роден е на 11 ноември 1830 година в Сливен. През 1858 година става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Хитов е избран за войвода на четата. Неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България. В нея са Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю.

   В периода 1864/1865-а, под въздействието на революционните идеи, Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение. През 1864 година събира четници сред българите в Крагуевац и от Белград се прехвърля в Берковско и Пиротско.

   Според плана на Раковски, изложен в „Привременен закон за народните и горски чети от 1867-лето“, Хитов е определен за главен български войвода. На 28 април 1867 година преминава Дунав с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец. Отправя се към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.

   След Освобождението Хитов участва в движението за съединение на Източна Румелия с Княжество България и в политическия живот. През 1885 година събира доброволци и е началник на Сливенската волентирска кавалерия. На 6 септември влиза в Сливенската префектура и принуждава властта да сдаде управлението доброволно. През 1890 година е избран за народен представител от Сливен в 6-ото Обикновено Народно събрание.

Панайот Хитов умира в Русе на 22 февруари 1918-а, на 87 години, и е погребан в градските гробища. 60 години по-късно тленните му останки са преместени в Пантеона на възрожденците.

baraban.bg ©

Top Desktop version