Кметът възложи да се потърси алтернатива за велоалеята в участък от бул. „Георги Данчев“

baraban.bg

Кметът възложи да се потърси алтернатива за велоалеята в участък от бул. „Георги Данчев“

                         На пресконференция днес ръководството на Сливенската община обяснява идеята си за велоалея в посока от кръговото движение на градинския мост към бул. „Стефан Стамболов“. За съжаление, това става след като работата по тази отсечка върви от седмици и след притеснения на гражданите, че отново, след „Панайот Хитов“, се стеснява друг от основните булеварди в града – „Георги Данчев“. На тази пресконференция проектантът Марин Васев апелира автомобилите да намаляват, но то засега няма как да се случи и не защото обществото не е дозряло, както твърди авторът на проекта. Обществото харесва велоалеите – там където те са на мястото си и направени така, че да не развалят нещо хубаво, никой не протестира.

     А ето и информацията от общинския пресцентър за резултата от гражданското недоволство:

     Екипът по проекта за велоалеите да потърси алтернативни варианти за маршрут в участък от булевард „Георги Данчев“ – от пощенския клон до булевард „Стефан Стамболов“. Това възложи кметът Стефан Радев днес. Пред журналисти той заяви, че проектът за веломрежата е смислен и важен за града. Кметът е убеден в положителния ефект от екологична гледна точка за жителите на Сливен в дългосрочен план.   „Ефектът от подобни проекти не се вижда веднага, а след години, защото процесът е дълъг. Въпросът е какъв град си представяме след години и готови ли сме да понесем негативи сега за сметка на бъдещето. Ако не правим нищо и след 10 години няма да има инфраструктура за велосипедисти. Трудни са такива решения, трудно се приемат от обществото заради неудобства и защото ефектът се вижда след години“, каза Стефан Радев.

   Той подчерта, че многократно към него са отправяни въпроси кога в града ще се изгради веломрежа, а когато дейностите стартираха, част от гражданите не ги приемат. Това според него води до политизиране на проблема и използването му за политическо говорене.

   Кметът отправи критика към екипа за недостатъчно отделено време за разясняване на проекта сред гражданите. „Независимо, че може да сме убедени в правилността, трябва да работим за убеждаване на хората отрано, за да сме сигурни, че разбират мотивите ни и те се приемат от по-голяма част от хората“, каза той.

   При изграждането на велоалеята по булевард „Георги Данчев“ стесняването е в границите на висок клас лента за движение при градски условия, без да се нарушава по никакъв начин пропускателната способност. „Това, което се промени, е разпределение в пространството на булеварда, което е на всички. Стесняване е, ако по-малка част остава за автомобили, а по-голяма част е отделена за велосипедисти. Работи се и в посока намаляване на скоростта на движение, която е основен фактор за увеличаване на травматизма при пътни инциденти“.

   Проектът като концепцията за изграждането на велоалеи в града е стартирал още през 2013 – 2014 година, по време на предишното управление. Кметът изрази увереност, че този проект е смислен и е поглед в бъдещето.

baraban.bg ©

Top Desktop version