Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Румънците, които може пак да ни приемат като хъшове...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Правителството на Румъния отмени указа за амнистия на корупционери. Това заяви премиерът Сорин Гриндяну в телевизионно обръщение към нацията.

   Указът предизвика най-големите протести в страната след падането на диктатора Николае Чаушеску в края на 1989г. „Взех това решение заради това, което става последни дни. Утре ние ще проведем извънредно заседание, по време на което ще отменим указа. Не искам да разделям Румъния и да противопоставям обществото“, заяви премиерът.

   На свой ред председателят на Сената Калин Попеску-Търичану заяви: „Взехме това решение, защото няма какво да крием. Нашата цел е да пазим справедливостта и да се грижим за интересите на обществото“, изтъкна политикът. Той е лидер на партията "Алианс на либералите и демократите", по-малкият партньор на управляващата Социал-демократическа партия, по чието настояване бе наложен скандалният указ за амнистия и други мерки за смекчаване на наказания за корупционерите.

   Указът, който бе приет във вторник и трябваше да влезе в сила на 10 февруари, определя като престъпление наказуемо със затвор, само ако се извършан злоупотреби над 200 000 леви (44 000 евро).

   Заради решението на кабинета за амнистия на осъдени корупционери Румъния бе залята от протести през последните две седмици. В сряда на площада пред правителството в Букурещ се бяха събрали около 50 000 демонстранти. Протести имаше и в градовете Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яс и други градове.

   Протестите започнаха на 22 януари, участниците им се опасяваха, че след промените в Наказателния кодекс и постановлението за амнистия на свобода ще излязат корумпирани политици, а също опасни престъпници. Правителството пък обясни своето решение с необходимостта да се разтоварят препълнените затвори. В хода на кризата оставки подадоха генералният секретар на правителството Даниел Шандру. Впоследствие примерът му бе последван от министъра за бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жяну. /БГНЕС, АФП и ТАСС

baraban.bg ©

Top Desktop version