На един дъх казано

baraban.bg

На един дъх казано

Светослав Стамов, ФБ

 

     

 

  

 

 

 

   

   Забравете за Флойд, това е ясно. Афроамериканците не са на улицата заради него. Това, което искат, не са равни права с белите, те ги имат, нито системата да им даде равни възможности за финансова и житейска реализация с белите – което също имат.

   Те искат равни резултати с белите и нищо по-малко. Имам предвид равни финансови и социални резултати с белите. Това е, което ги държи на улицата и те няма да се променят, докато не го получат на всяка цена. На цената на всякакви щети, щетите нямат значение.

   Обаче става все по-малко вероятно и по-трудно да го получат – и не заради белите, а заради притока, непрекъснат, от интелигентни китайци и индийци, които обират каймака на професиите и изместват от тях дори белите, камо ли афроамериканците. Този поток от хора не спира и превръща равната реализация на афроамериканците с останалите групи в пълна и все по далечна илюзия, във въздух.

   Афроамериканците са най-големият губещ от „протеста“ – всякакви илюзии за сътрудничество между расите, за добрите черни и за черния прогрес грозно рухна – „Туитър“ е пълен с видеа на черни, палещи магазини, плячкосващи и малтретиращи случайни бели минувачи, които, практически, не се съпротивляват.

   Целият наратив на демократичната левица рухна от тези видеа – какъв Флойд, когато ограбват до голо магазини за висша мода, луксозни чанти и обувки на макс? Черните дълбаят ров, който трудно ще се запълни скоро в общественото съзнание.

   Опитите на демократите да обезоръжат белия американец също рухнаха – изведнъж се оказа, че полицията не пази, пази оръжието – без изгъзици във въоръжените квартали; изведнъж се оказа, че оръжието, ама ужасно трябва. Оттук нататък въпросът за забраната му няма да може да бъде повдигнат с десетилетия.

   Но основната щета от бунтовете е, че показаха лицето на черния расизъм и то е далеч от холивудските идилии. Направиха смешен всеки холивудски филм. Няма социална идилия. НУЛА. Втората група, която участва в безредиците, са "Антифа" – те не искат равни резултати, те искат импийчмънт на Тръмп – затова са на улицата; и естествено, комунистическа революция. Която изобщо не изглежда вероятна след бунтовете.

   Те отвратиха голяма част от либерална Америка. И не се заблуждавайте, това не са гладни бунтове! Никой не е гладен. Не още. Всичко е във фаза ларп, но докато не получат равни резултати с останалите, афроамериканците няма да спрат с бунтовете. А това е невъзможно. Трудна ситуация.

baraban.bg ©

Top Desktop version