Неделен гост: Ирини Зикидис

baraban.bg

Неделен гост: Ирини Зикидис

от Фейсбук

Накъде ни бута Западът

   Мисля, че хората у нас смътно усещат, че нещо не е наред с новите политически реалии в световен мащаб. Вероятно мнозинството от тях не могат да вербализират какво точно ги притеснява, нито си дават дават сметка за голямата картина, но отделни елементи от новата действителност със сигурност ги плашат.

   За разлика от нашия кисел елит, който е етикирал масовия българин като „прост Ганьо” и „бай Булгар”, аз мисля, че българинът интуитивно усеща когато нещо куца, и се запъва като магаре на мост. Българинът е недоверчив и подозрителен, но не защото е прост, а защото е патил. Напомням, че във Великобритания и Холандия само преди няколко месеца бяха подпалени десетки 5G кули, а Франция е страната, в която хората масово отказват да се ваксинират. Та мантрата за „простия бай Булгар” не ме кефи, нито пък дългите ми години живот на запад потвърждават такова наблюдение. Ако западните народи масово вярват на правителствата си, защото са имали късмета да живеят охолно десетилетия наред, благодарение най-вече на богатствата на бившите си колонии, то на българина и комунизмът и демокрацията му излязоха през носа. 

   На теория, би трябвало всички да прегърнем каузи като „борба с мафията”, „ликвидиране на корупцията” и „отстраняване на олигархични зависимости”. Всички, освен онези, които или са слепи, или имат лична облага от едно дълбоко корумпирано и дискредитирано правителство като нашето. Тук, обаче, нещата се чупят. Защото онези, които заявяват, че ще се борят с корупцията, идват в задължителен комплект с каузи, от които на българина му настръхва косата. Като чудесна сочна ябълка, в която знаеш, че има тлъст червей. Джендър идеология, политическа коректност, отричане на християнските ценности, масова миграция – всичко това кара българина, преживял последните 150 години и османско владичество и царизъм и социализъм и капитализъм, да се навъси и да започне да псува. Защото, ако западняците бодро крачат към „едно справедливо общество, в което класовото неравенство липсва”, то ние оттам се връщаме.

   Ако се вярва на либералните стратези, средносрочно и дългосрочно, ще сме свидетели на най-голямата трансформация в световен мащаб. От многобройните документи, наречени “The Great Reset” става ясно, че Западът твърдо е решил да експериментира с нещо, което Изтокът вече преболедува и сега се възстановява бавно - социализъм. Всичко води натам - дебатите за ограничаване свободата на словото под надслов "спрете речта на омразата", призивите за равенство (но не като равни права и възможности), налагане на квоти за сексуални и етнически малцинства. И всичко за сметка на способния, ученолюбивия и трудещия се.

   Икономическата платформа на новата система е ясна - всичко в ръцете на големите корпорации, които обаче са "социално отговорни" и съответно се получава "хармония" между тях и масата. Също така - премахване на частната собственост, равенство, интернационализъм, и там всички глупости от съвременната прогресистка пропаганда. Това доказва само едно – че лявата идея в момента се прилага само с инструментална функция, за да се преобразува обществото в неговите дълбоки структури. Между другото, големите играчи в последните поне двеста години винаги са били извън тази парадигма ляво – дясно. Идеологиите са предназначени за нас, докато елитите просто търсят управленски методи за решение на определени задачи.

   Аз в огромна степен споделям мнението, че „социалистическият  проект” при нас беше успешен в някои насоки и катастрофален в други. Но не заради липсващите банани. И не само заради икономиката. Социализмът, поне за мен, се провали, защото не само не успя да създаде "безкласово общество", а постигна точно обратното - само за две поколения успя да се трансформира в съсловно (кастово) общество. Номенклатурата се превърна не просто в управляваща класа (по Маркс), а в управляващо съсловие, при което позицията, йерархията и най-вече привилегиите, се предават по кръв, по произход, в рамките на семейството. След промените, старата система се възпроизведе под десетки нови партии от целия политически спектър. Елитът на старата система я бутна, за да си осигури място в новата система, като осребри позициите си, трансформирайки старата партийно-номенклатурна власт в икономическа. Затова и грам не вярвам в намеренията и успеха на the Great Reset.

   Та ако трябва да обобщя тези объркани и за мен самата мисли, аз напълно разбирам притесненията на хората. И фактът, че се ориентирам една идея по-добре от мнозинството, не прави нещата по-малко тревожни. Напротив.

Заглавието е на „Барабан“

baraban.bg ©

Top Desktop version