ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ До боголюбивите пастири, всечестните монаси и монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия

baraban.bg

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ До боголюбивите пастири, всечестните монаси и монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия

 

                                   

 

   

 

   „Смъртта биде погълната с победа“ / I Кор. 15:54 /

 

 

 

 

 

   Христос Воскресе!

   Безмерната Божия милост и тази година ни удостои да празнуваме Възкресение Христово. Да прославим Господ Иисус Христос, Който едничък е безгрешен, Който победи смъртта, дявола и ада, Който ни отвори раят на неизказаната сладост.

   Каква радост, каква утеха, каква надежда ни дарява този празник, защото чрез Възкресение Христово преминахме от смърт в живот. / I Йн 3:14 /.

   Само този празник е наречен празник на празниците и тържество на тържествата, затова този Ден е свят, пресветъл и велик, затова само този ден се нарича Великден.

   Христос Възкръсна и смъртта биде победена!

   Христос Възкръсна и правдата възсия!

   Христос Възкръсна и адът биде посрамен!

   Христос Възкръсна и вярата се усили!

   Христос Възкръсна и надеждата се утвърди!

   Христос Възкръсна и любовта блесна!

   Христос Възкръсна и тръгнаха на проповед Апостолите!

   Христос Възкръсна и се възрадваха сред страданията мъчениците!

   Христос Възкръсна и потъпкаха светската суета преподобните!

   Христос Възкръсна и Го прославят повярвалите християни!

   Христос Възкръсна и ликуват безсмъртните Ангели!

   Каква велика победа! Какво преславно тържество! Какъв чуден празник!

   При толкова много Божии благодеяния, как празнуваме този най-велик празник. Прощаваме ли искрено? Обичаме ли се сърдечно? Радваме ли се духовно?

   Първият поздрав на Възкръсналия Господ Иисус Христос към светите мироносици е: „Радвайте се!“ /Мт 28:9/. 

   Ако християнинът е твърд във вярата, „винаги ще се радва, ако животът му винаги е обърнат към Бога, и надеждата за въздаянието ще облекчава житейските му скърби.“ /Св. Василий Велики/

   Нека все повече напредва науката. Нека все повече се усъвършенства техниката. Нека все по-голяма помощ да оказва медицината. Но всички те се оказват безсилни пред смъртта.

   И в Деня на Христовото Възкресение трябва пак и пак да възвестим на света, който за жалост „ лежи в злото“. /I Йн 5:19/.

   Не науката! Не медицината! Не ваксините или политическите доктрини ще спасят човечеството. Единственият, който има силата да го стори е Възкръсналия Христос. Него да обичаме! Него да прославяме! Него да възпяваме! Него да следваме! Нему да се покланяме, за да бъдем Негови. /Псл. 99:3/.

   „Ден на Възкресението е! Нека всички се просветим от тържеството и да се прегърнем един друг;и на онези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! Да простим всичко заради Възкресението и тъй да запеем: „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тия, които бяха в гробовете живот подари.“

   Поздравявам всички свещенослужители, монаси и монахини, служители при Сливенска митрополия, църковно служители и православни християни от Сливенска епархия с пресветлото Възкресение Христово и молитствам за всички душевно и телесно здраве и да се помолим на Господ Иисус Христос да дарува мир, любов и разбирателство, за да празнуваме спокойно пасхалните празници и заедно да запеем:

   Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

   Амин.

 

Пасха Христова 2022 г.

гр. Сливен

+ Сливенски Митрополит

baraban.bg ©

Top Desktop version